Oostende, Gent, Sea Life Blankenberge, De Haan a Bruggy – Belgie

16.11. – 21.11.2022 Belgie Zahraničí

Belgie pro nás byla velkým a velmi příjemným překvapením. Je zvláštní to psát hned v úvodu, ale tím příjemným překvapením bylo především jídlo. Troufám si tvrdit, že belgická kuchyně patří k jedné z nejlepších kuchyní v celé Evropě. Skvělá chuť všech námi zde snědených jídel tomu dává za pravdu. A potvrzuje to i to, že spousty jídel, které se rozšířily a jsou velmi oblíbené po celé Evropě a i celém světě – jako jsou hranolky, či vafle – má původ právě tady. Belgie je známá též svou čokoládou či pivem, nebo díky darům moře podávaných na nejrůznější způsoby. Luxusní je i jejich typický vlámský hovězí guláš – Carbonnade a La Flamande.

Ale abych nepsal jen o jídle. My jsme čas trávili u pobřeží Atlantského oceánu, na západě Vlámského regionu, kde se nachází několik úžasných měst s bohatou historií a  úžasnou architekturou. K těm nejznámějším a nejhezčím městům tady patří např. Gent, Bruggy, či Ostende. Každé z nich má své jedinečné kouzlo, neobyčejnou historii a mimořádnou energii nabízející nejen nevšední zážitky ale i výjimečnou atmosféru. Např. Gent byl ve středověku významným a prosperujícím centrem. Co do počtu obyvatel byl tehdy pouze nepatrně menší než Paříž. A něco z toho si zachoval v podstatě do dneška. A Bruggy bývají často označovány jako „Benátky severu“, jelikož jsou protkány sítí kanálů tvořených řekou Reie. Plavba čluny po městských kanálech je oblíbenou turistickou atrakcí. Kanály rovněž spojují Bruggy s jinými městy, jako např. výše citovaným Gentem.

Díky výše zmíněným pozitivům nebyla naše návštěva v Belgii návštěvou poslední a jistě se sem rádi v budoucnu ještě vrátíme.


Několik fotografií