Irsko

27.8. – 2.9.2018 Irsko Zahraničí

Nádherná země! Země, která je neustále zelená a žijí zde úžasní lidé; země, která má bohatou historii a osobitou hudbu; země, kde se vyrábí známé pivo a která má výbornou kuchyni. Takové je ve zkratce Irsko.

Je to stát nacházející se v severozápadní Evropě a zaujímající zhruba pět šestin povrchu stejnojmenného ostrova. Jeho sousedem je Spojené království, ale především Atlantský oceán. Irsko je unitární parlamentní republika v čele s prezidentem. Hlavním městem je Dublin.

Je mnoho důvodů proč navštívit tuto zemi. Irsko se pyšní nádhernou zelenou přírodou, díky které se mu přezdívá „Smaragdový ostrov“. V Irsku je totiž díky Golfskému proudu celoročně téměř stejná teplota bez velkých výkyvů. Všude se pasou ovce a krávy, protože pastvin je zde opravdu dostatek. K nejznámějším přírodním útvarům patří úžasné útesy nacházející se při pobřeží Atlantského oceánu. Součástí Irska je též mnoho památek zapsaných na seznamu UNESCO, zejména hrady, megalitické stavby a polorozpadlé komplexy.

Irsko je však známé i díky své gastronomii – Irové jsou věhlasní pivaři. Jejich černé pivo Guinness je skutečně světoznámé. Neméně známá je kvalitní, třikrát destilovaná, irská whisky Jameson. Kromě pití piva je součástí každého i sebemenšího baru tradiční, velmi chytlavá, keltská hudba. Typickým hudebním nástrojem Irů je harfa a irský buben bodhrán.

Irsko se pyšní vysokou životní úrovní. Země má obrovskou literární tradici, spoustu úspěšných zpěváků populární hudby a pochází odtud mnoho známých herců. Okázale se tu a nejen tu, ale v podstatě na celém světě, slaví Den svatého Patrika, patrona Irska, který v zemi ve druhé polovině 5. století působil.

Je mnoho důvodů proč alespoň jednou za život Irsko navštívit. A myslím si, že každý si ten svůj důvod, i kdyby byl sebemenší a pouze jeden jediný, vždycky najde.


Několik fotografií