Krkonoše – Špindlerův Mlýn, Labská bouda, Vysoká pláň, Sněžné jámy, Krakonošova kazatelna

15.8. – 18.8.2019 Česko Polsko Zajímavé místo ČR Zahraničí

V České republice je ohromné množství nádherných míst. Jedním z nich je i naše nejvyšší pohoří – Krkonoše. Pohoří Krkonoš je relativně dlouhé (cca 35 km) a za víkend jej celé projít snad ani není v lidských silách. My jsme během víkendu navštívili část oblasti nad Špindlerovým Mlýnem, konkrétně území mezi Medvědínem, Labskou boudou a Sněžnými jámami, resp. Vysokou plání nacházející se na polské straně Krkonoš.

Labská bouda je soukromý hotel v Krkonoších, v první zóně Krkonošského národního parku. Hotel leží v nadmořské výšce 1340 metrů na Labské louce. Několik set metrů od boudy se nachází pramen Labe.

Vysoká pláň je hora v Krkonoších, ležící na česko-polské hranici na Západním Slezském hřbetu mezi Vysokým Kolem a Violíkem, asi 7 km SZ od Špindlerova Mlýna. Na polské straně vrcholu stojí Vysílač Sněžné jámy, asi nejzajímavější stavba na hřebenech Krkonoš. Český vrchol Vysoké pláně (nejvyšší bod této oblasti na českém území) se nachází jihozápadně od budovy vysílače ve výšce 1490 m n. m. Nejvyšší bod ve výšce 1497 m tvoří vrchol skaliska Krakonošova kazatelna, ležícího již na polské straně, bezprostředně u budovy vysílače.

Sněžné jámy (německy Schneegruben, polsky Śnieżne Kotły) jsou mohutné ledovcové kary na severním a východním svahu Vysoké pláně na slezské straně Krkonoš. Jáma na severním svahu se jmenuje Malá Sněžná jáma (polsky Mały Śnieżny Kocioł), je 550 m dlouhá, 400 m široká a 300 m hluboká. Jáma na východním svahu je Velká Sněžná jáma (polsky Wielky Śnieżny Kocioł) a je 800 m dlouhá, 600 m široká a 300 m vysoká. Na jejím dně se nacházejí ledovcová jezírka Śnieżne Stawki.

V Česku je hodně míst, která určitě stojí za naši návštěvu a toto je, si myslím, právě jedno z nich.


Několik fotografií