Traunsee, Traunstein

16.4. – 17.4.2011 Rakousko Zahraničí

Uplynulý víkend jsem strávil v úžasném prostředí rakouského jezera Traunsee. Toto období mám velmi rád, protože již skončila zimní sezóna, ale stále ještě nezačala ta letní, na většině míst je velmi málo lidí a turistická centra, která jsou jindy přeplněná, jsou nyní liduprázdná. Pokud je navíc nádherné počasí, jako tomu bylo tuto neděli, pak je to pohádka. Díky velmi dobrému typu mého kamaráda jsem se vypravil do míst okolo jezera Traunsee, resp. na nejvyšší vrchol v jeho bezprostřední blízkosti, na Traunstein.
Traunsee je jezero ležící v oblasti Salzkammergut (Solná komora), konkrétně na jeho severovýchodním konci, v Rakousku. Je položené mezi skalnatým masivem Traunstein a vápencovým pohořím Höllengebirge. Leží na řece Traun. Centrem turistiky je na severním konci jezera ležící město Gmunden (440 m, 13 000 obyvatel).

Traunstein je vápencová hora vysoká 1 691 metrů. Na vrcholu se nachází kříž vysoký 10 metrů. Vrchol tvoří jakási vrcholová plošina, na které jsou dvě horské chaty. Pohled z vrcholu především do hloubky k jezeru Traunsee je působivý. Za dobré viditelnosti jsou v dálce vidět masivy Dachstein, Höllengebirge a Totes Gebirge. Horu Traunstein lze také obejít pěkným trekem kolem jezera Laudachsee (895 m n. m.). Na vrchol vedou čtyři oficiální, značené a zajištěné cesty. Za výchozí bod slouží ve všech případech jezero Traunsee.

• Hernler Steig od západu; obtížnosti A/B
• Naturfreundesteig cesta vedoucí jihozápadní ostrou hranou; obtížnost B
• Mairalmsteig od jihu; obtížnost A
• Traunsee – Klettersteig – sportovní zajištěná cesta; obtížnost D (nutná výstroj na cesty via ferrata)