Fidži – exotický ráj uprostřed Pacifiku

31.8. – 6.9.2019 Fidži Zahraničí

O tom, co nás vedlo navštívit tento nádherný ostrov, jsem psal již v článku o Novém Zélandu. Hlavním důvodem bylo také to, že jsme v této oblasti světa (myšleno jihozápadní Oceánii) byli poprvé a Fidži se nám zdálo pro cestovatelské nováčky, jakými jsme zde byli my, nejlepší. A dobře jsme udělali.

Fidži je úžasným rájem s nádhernými nekonečně dlouhými bílými plážemi. Azurově modrá voda tento dojem ještě znásobuje. Přestože nejnavštěvovanějšími ostrovy na Fidži jsou jeho dva největší, tj. Viti Levu a Vanua Levu a plus několik okolních menších, celé Fidži se skládá z neuvěřitelných 322 ostrovů a ostrůvků různé velikosti, tvaru a geologického původu. Mnoho z nich je buď vulkanického nebo korálového původu a na mnoha z nich nežijí a v minulosti možná ani nikdy nežili žádní lidé. Fidži leží v oblasti tropického vlhkého podnebí, a přestože jej lze navštívit v průběhu roku téměř kdykoliv, tak v období od listopadu do dubna, kdy prší nejvydatněji, ostrovům hrozí vydatné cyklony.

Kromě úžasného moře na nás největší dojem udělali místní srdeční obyvatelé. Populace na Fidži se dělí na původní Fidžijce, což jsou míšenci polynéských a melanéských předků, a na Indofidžijce, kteří jsou potomky dělníků přivezených na ostrovy Brity v 19. století. Malé procento pak tvoří Rotumané, což jsou domorodci z ostrovů Rotuma, jejichž kultura má mnohem víc společného se zeměmi jako Tonga nebo Samoa nežli se zbytkem Fidži. Jsou zde též malé, ale ekonomicky významné, skupiny Evropanů, Číňanů a dalších menšin. Vztahy mezi Fidžijci a Indofidžijci jsou od koloniálních dob pokřivené, což způsobuje napětí mezi oběma komunitami, které ovládlo politiku poslední doby. To však nic nemění na tom, že k turistům a hostům se místní chovají skvěle a neuvěřitelně uctivě.

Naším největším zážitkem, když nepočítám úžasné moře, byla návštěva ostrova Robinsona Crusoa, kde nám místní tanečníci předvedli tradiční historickou taneční a ohnivou show. Podívaná to byla opravdu parádní a díku tomu tak patří tato show k jedněm z těch nezapomenutelných zážitků, které si člověk pamatuje celý život.

Fidži a myslím si, že v podstatě celá oblast Melanésie, kam Fidži svou polohou spadá a stejně tak i okolní regiony, tj. Polynésie a Mikronésie, patří bez přehánění k nejkrásnějším místům světa a každému doporučuji jej navštívit a odnést si odtud zážitky a vzpomínky na celý život.


Několik fotografií