Vysoké Tatry – Slovensko – 2013

11.9. – 15.9.2013 Slovensko Zahraničí

Kdyby mě někdo před cestou do Vysokých Tater přesvědčoval o tom, že může člověka na konci léta ve výšce kolem 2 tis. m n. m. přepadnout taková chumelenice, tak bych mu nevěřil. Ale teď už věřím! Ve Vysokých Tatrách, ale vlastně na Slovensku vůbec, jsem byl letos poprvé. Vysoké Tatry jsou kouzelné. Pro turisty je to téměř ideální místo. A proč píšu „téměř“; je totiž třeba být opatrný kvůli jedné jedině věci – medvědům. Většinou jsou tak plaší, že je člověk vůbec nepotká; na druhou stranu však existuje mnoho informací o tom, jak blízko se k lidem či k lidským obydlím medvědi dostali, takže určitě není od věci se mít na pozoru.

Vysoké Tatry (polsky Tatry Wysokie, maďarsky Magas-Tátra) je nejvyšším pohořím nejenom Slovenska, ale i Polska. Jde o geomorfologický podcelek Východních Tater západně od Kopského sedla, které je odděluje od Belianských Tater. Na jihu hraničí s Podtatranskou kotlinou. Mají rozlohu 341 km² (260 km² na Slovensku a 81 km² v Polsku). Délka Vysokých Tater je zhruba 26 km a šířka 17 km. Nejvyšší vrchol Gerlachovský štít je zároveň nejvyšším vrcholem nejen Tater, ale celých Karpat. Ve Vysokých Tatrách nejdeme 26 vrcholů převyšující výšku 2500 metrů. Celkem 8 vrcholů v Slovenských Vysokých Tatrách je turistům přístupných po značených stezkách se sezónními uzávěry od 1.11. – 15.6. Naproti tomu třeba vrcholy Gerlachovský štít, Vysoká, Ganek, Bradavica, Prostredný hrot, Ľadový štít, Baranie rohy, Lomnický štít, Kežmarský štít aj. jsou pro turisty dostupné pouze v doprovodu horského vůdce. Lomnický štít je také dosažitelný kabinovou lanovou dráhou z Tatranské Lomnice.
Kdo má tedy rád turistiku, tomu doporučuji tohle místo určitě navštívit. My se tam někdy v budoucnu rozhodně ještě vrátíme a navíc takové rozmary počasí během několika dní, či dokonce hodin, jsme doposud zatím nikde jinde nezažili. A o to víc jsou pak naše výlety zajímavější a dobrodružnější!