Galapágy

24.11. – 12.12.2017 Ekvádor Galapágy Zahraničí

Desetkrát jsme vzlétli a desetkrát přistáli s letadlem, šest dní jsme strávili na jachtě v Pacifiku v okolí Galapážského souostroví, tři hodiny jsme pluli na motorové kánoi po levostranném přítoku Amazonky, abychom se dostali do našeho ubytování hluboko v džungli, pádlovali jsme na nafukovací kánoi v oceánu, mačetou jsme prosekávali část zatarasené stezky vedoucí hlubokým deštným pralesem, vystoupali jsme skoro do 5000 metrů nad mořem, na vlastní kůži jsme poznali skutečný pralesní liják, a viděli jsme neuvěřitelné druhy zvířat a rostlin. To vše a ještě mnohem více byla naše dovolená v Ekvádoru a na Galapágách. Byla to náročná, ale naprosto úžasná dovolená, ne-li vůbec nejúžasnější, kterou jsme doposavad kdy měli.

Úvod jsem pro oba články záměrně zvolil stejný, protože obě navštívené lokality patří Ekvádoru a obě místa jsme navštívili v rámci jedné dovolené. Naproti tomu jsou ale tato území natolik odlišná, že jsem naše zážitky rozdělil do dvou samostatných článků.


Neskutečná příroda, co ostrov, to drobet jiní živočichové a trochu odlišná krajina, úžasné moře, neuvěřitelné zážitky při šnorchlování, skvělé jídlo nejenom po dobu strávenou na jachtě, ale fakticky po celou naší dovolenou – to byly Galapágy.

Galapágy (španělsky Islas Galápagos), oficiálně Galápagos archipiélago (tj. Galapážské souostroví) je název ekvádorského souostroví 18 sopečných ostrovů ve východní části Tichého oceánu asi 1000 km západně od pobřeží Ekvádoru. Cesta sem z pevninského Ekvádoru trvá letadlem cca 2 hodiny. Nejznámějšími ostrovy jsou Isabela, San Cristóbal, Santiago, Santa María a Santa Cruz. Ostrovy jsou proslulé pouze na těchto ostrovech žijícími, zvláštními druhy zvířat, např. prehistoricky vyhlížejícími ještěry, obřími suchozemskými želvami, tučňáky, kteří se pouze zde – na jediném místě na světě – nacházejí na severní polokouli, a atypickými druhy lachtanů a ptáků.

Galapágy se nacházejí po obou stranách rovníku. Ten přetíná severní část největšího ostrova Isabela. Souostroví má rozlohu 7844 km² a tvoří jednu z ekvádorských provincií. Hlavní město je Puerto Baquerizo Moreno na ostrově San Cristóbal. Galapágy jsou velmi řídce osídleny, celkový počet obyvatel je asi 31 tisíc. Nejlidnatějším městem je Puerto Ayora na ostrově Santa Cruz se zhruba 10 tis. obyvateli. Galápago značí želvu – název znamená tedy něco jako „želví ostrovy“, na některých ekvádorských mapách lze nalézt pojmenování Archipiélago de Colón.

Návštěva Galapág tak pro nás byla a stále je opravdu nezapomenutelným zážitkem. Jedná se skutečně o úchvatné unikátní souostroví s mnoha endemickými druhy rostlin a živočichů a o jeden z opravdových stále ještě existujících přírodních rájů na zemi.


Video ze šnorchlování




Několik fotografií