Luhačovice, Skanzen Strážnice, Vinné sklepy Plže – Petrov, Pustevny a Radhošť

27.10. – 31.10.2021 Česko Zajímavé místo ČR

Na Moravě se nachází spousty zajímavých míst. Některé z nich jsou natolik jedinečné a unikátní, že se dokonce dostaly na Seznam kulturních památek; případně jsou natolik neobyčejné či zajímavé, že stojí za to je navštívit. V následujícím textu si představíme některé z nich.

Jedním z těch jedinečných míst je Muzeum vesnice jihovýchodní Moravy Strážnice. Ve skanzenu se nachází přes 60 objektů, jež jsou v uměle vytvořeném terénu rozmístěny tak, aby vše odpovídalo původnímu prostředí. Expozice situované do vybraných objektů seznamují návštěvníka se způsobem života a bydlením lidí a to jak v horských oblastech Slovácka, tak v úrodné části Pomoraví, kde je velká část hospodaření rolníků založena na pěstování vinné révy.

Dalším místem jsou Vinné sklepy Plže. V areálu Plže se nachází 63 vinných sklepů. Petrovská vína lze dokonce ochutnat přímo v jednom z těchto vinných sklepů. První zmínky o Plžích pochází z 15. století. Sklepy, které až později začaly sloužit jako vinné, stavěli sami obyvatelé obce ještě donedávna. V průměru mají sklepy délku asi 15 metrů, šířku tři metrů. Nad sklepem je hlína, která zajišťuje ve sklepě stálou teplotu a klima ideální pro uskladnění nejen vína, ale i jiných zemědělských plodin. Sklepy jsou typické kamennými stropy tvarovanými do klenby. Průčelí sklepů s typickým nebo lomeným obloukem bývá zdobené podezdívkou modré barvy a ornamenty vinné révy po stranách, nad okny a nad vchodem. Každé průčelí je specifické, tvořené jedinečnými tvary a oblouky. Vnitřní místnosti mají ve stěně větrací otvor. Chodby se svažují směrem dolů. Na začátku bývá lisovna, na konci místnost, kde se skladuje víno. První místnost často slouží také k posezení.

Pustevny (1018 m n. m.) je sedlo v Moravskoslezských Beskydech nedaleko Radhoště, které patří k obci Prostřední Bečva. Bylo pojmenováno po poustevnících, kteří zde žili do roku 1874. Pro Pustevny jsou typické dřevěné stavby postavené v lidovém slohu koncem 19. století na návrh Dušana Jurkoviče. Nachází se zde lyžařské středisko a vede sem sedačková lanovka.

Radhošť je hora v Moravskoslezských Beskydech nacházející se 3 km jihozápadně od Trojanovic a 6 km severovýchodně od Rožnova pod Radhoštěm. S výškou 1129 m n. m. jde o sedmou nejvyšší horu Moravskoslezských Beskyd a o jejich nejzápadnější tisícovku. Na vrcholu Radhoště se nachází kříž z roku 1805, kaple svatého Cyrila a Metoděje z let 1896–1898, sousoší obou věrozvěstů z roku 1931 a televizní vysílač. Kaple je nejvýše položená církevní stavba v ČR. Na hřebeni Radhoště stojí také socha Radegasta z roku 1930. Asi 300 m jihovýchodně od vrcholu stojí hotel Radegast, mezi hotelem a vrcholem je ještě služebna Horské služby. Těsně pod vrchol vede od západu lyžařský vlek, přímo na vrcholu je geodetický bod. Podle pověstí měl na Radhošti od pradávna sídlo slovanský bůh Radegast (Radhošť) – Bůh slunce, války a vítězství. Jeho podobu ztvárňuje socha od Albína Poláška nacházející se na trase mezi Pustevnami a Radhoštěm.

A nesmím též zapomenout na naši „základnu“ – místo, ze kterého jsme podnikali všechny naše výlety – Luhačovice. V Luhačovicích se nacházejí čtvrté největší lázně v České republice a největší na Moravě. Léčí se zde především lidé s nemocemi dýchacího ústrojí, trávením a obezitou. Lázně vděčí za svůj věhlas především minerálním pramenům. V Luhačovicích vyvěrá 6 přírodních pramenů a desítky pramenů navrtaných. Nejznámějším a nejvýznamnějším pramenem je pramen Vincentka nacházející se na zdejší kolonádě.