Křivoklátsko

7.3.2015 Česko Zajímavé místo ČR

Kdyby mi někdo řekl, že se dá v okolí hradu Křivoklát během jednoho odpoledne nastoupat tolik výškových metrů, tak bych mu asi úplně nevěřil. A to zejména proto, že se zde v podstatě nenachází žádný pořádný – myšleno vysoký – kopec, či vrchol. Ale my sami jsme se přesvědčili o tom, že to vlastně až takový problém není a dá se tak během jednoho výletu vyjít necelých 1000 výškových metrů a to samé zase sejít. Ve skutečnosti to totiž není v okolí hradu Křivoklát vůbec nic výjimečného. Díky typu a reliéfu zdejší krajiny se dá „lehce“ nastoupat těch výškových metrů mnohem víc.

Křivoklát (německy Pürglitz) je jeden z nejstarších a nejvýznamnějších středověkých hradů českých knížat a králů. Nachází se na území městyse Křivoklátu v okrese Rakovník ve Středočeském kraji. Hrad obsahuje řadu cenných, pozdně goticky upravených prostor, přičemž především kaple s dochovaným pozdně gotickým malovaným oltářem patří k nejvýznamnějším gotickým prostorům v České republice.

Chráněná krajinná oblast Křivoklátsko je chráněné území Česka, které bylo vyhlášeno v roce 1978 na rozloze 628 km² za účelem ochrany původního krajinného vzhledu včetně mimořádně cenných přírodních lokalit. Nachází se v západním okraji Středočeského kraje zhruba 30 kilometrů od Prahy. Středem CHKO vede kaňonovité údolí řeky Berounky, odvodňující většinu území. Nejvyšším vrcholem je Těchovín (616 m) a nejnižším Berounka při výtoku v Hýskově (217 m). Roku 1977 se Křivoklátsko pro svůj význam stalo biosférickou rezervací UNESCO, později i ptačí oblastí v rámci soustavy Natura 2000. Již několik let se připravuje přechod na vyšší stupeň ochrany vytvořením Národního parku z přírodně nejcennější části.