Z Divoké Šárky do Dejvic

24.3.2013 Česko Zajímavé místo ČR

Zima ne a ne se vzdát! A když už to vypadá, že je venku krásně slunečno, tak to celé kazí studený vítr. A stejně tomu bylo i o víkendu 23. a 24. března, kdy to sice za oknem pokoje vypadalo, že je neobvykle krásně, ale když člověk vyšel ven, studený vítr tento dojem zcela pokazil. Nápad poznat malou část Prahy, konkrétně přírodní rezervaci Divokou Šárku, se nakonec změnil na cca dvanácti kilometrový výlet z tohoto nádherného parku až ke zřícenině letohrádku Baba na kopci s názvem Na Babě nedaleko vilové části Dejvic.

Přírodní rezervace Divoká Šárka se nachází v Praze 6, na skalnatých úbočích Šáreckého potoka (mezi soutěskou Džbán a Čertovým mlýnem) a na stepích nad ním, zejména na jeho pravém břehu. Stepi potom přecházejí do rozsáhlého lesa a vytváří tak jeden z nejrozsáhlejších pražských parků.
Dejvice jsou městská čtvrť a katastrální území v pražské městské části Praha 6, rozkládající se severně od Pražského hradu.
Zřícenina letohrádku Baba se nachází na ostrohu na levé straně Vltavy v Praze-Dejvicích, nad Podbabou na kopci s názvem Na Babě (259 m n. m.). Od zříceniny jsou krásné výhledy na Troju, Bubeneč a Dejvice.