Divoká voda pod Lipnem

28.8.2011 Česko Sport

Stejně jako každý rok – tak i letos – probíhaly ve dnech 27.8. a 28.8. pod jihočeskou přehradou Lipno závody na divoké vodě. A i stejně jako v minulých letech mohl "kdokoliv" vyzkoušet tuto "divokou" vodu, jejíž obtížnost se řadí k jedné z nejtěžších v České republice, na vlastní kůži. Jak tato voda vypadá ze břehu, můžete vidět na fotografiích zachycujících skutečné profesionály tohoto úžasného sportu.
Některé úseky peřejí na Vltavě mezi Lipnem I a II jsou klasifikovány jako WW IV, tj. jako velmi těžké peřeje, s množstvím vln s hřebeny (tzv. zabaláky), s válci, víry a velkými karfioly. V takových úsecích je potom obtížná samo záchrana, trať by proto měla být známa předem. Taková voda je proto vhodná pro fyzicky zdatné, zkušené a sehrané posádky. Samozřejmostí je použití plovacích vest pro těžký terén, helm a házecích pytlíků.
Kromě toho existuje v ČR ještě obtížnost značená jako WW V a WW VI. (WW je zkratkou z německého Wildwasser, tj. „divoká voda“). U obtížnosti WW V se jedná o extrémně těžké peřeje, zabaláky, těžké válce, spodní proudy a skoky s omezenými možnostmi samo záchrany; nutná je prohlídka a detailní znalost průjezdu tratí. Vody značené WW VI jsou vody na hranici sjízdnosti s nejtěžšími možnými překážkami. Takovým místem jsou např. vodopády na Mumlavě.