Červená Lhota, Borkovická Blata, Helfenburk

25.6. – 26.6.2011 Česko Zajímavé místo ČR

Posledních několik týdnů jsou – až na výjimky – nádherné víkendy. Víkendy jako stvořené k uskutečnění nějakého výletu. V sobotu 25. června jsem navštívil několik krásných míst v blízkosti jihočeského města Soběslav, konkrétně zámek Červená Lhota a přírodovědnou naučnou stezku Borkovická Blata a v neděli hrad Helfenburk ležící nedaleko Bavorova.

Červená Lhota je renesanční vodní zámek ve východní části jižních Čech na severu Jindřichohradecka. Zámek je umístěn na skále, která se přehrazením údolí a zvýšením hladiny vody stala ostrůvkem na zámeckém rybníku. Zámek tvoří uzavřená čtyřkřídlá dispozice kolem čtvercového nádvoří. Nad vjezdem je umístěna věž. K zámku vede přístupová cesta přes kamenný most. Na zámku bylo natočeno i několik filmových a televizních pohádek.
Naučná stezka Borkovická Blata se nachází v části Soběslavsko-veselských blat v oblasti mezi obcemi Mažice, Komárov, Vlastiboř, Vesce. Část zdejších blat o rozloze necelých 55 ha byla v roce 1980 vyhlášena chráněným územím – přírodní rezervací Borkovická Blata; jejím symbolem je vzácná rostlina – masožravá rosnatka okrouhlolistá; stezka má délku 5,5 km a byla otevřena pro veřejnost 8. srpna 1980; zásluhu na zbudování má zejména pedagog RNDr. Jiří Bumerl a tehdejší jeho žáci na Střední zemědělské škole v Táboře.
Helfenburk je zřícenina hradu asi 5,5 km od Bavorova. Nachází se na skalnatém vrchu Malošín v nadmořské výšce 683 m. V roce 1355 jej postavili Rožmberkové na ochranu nedalekého města Bavorov. Helfenburk patřil k chudším hradům.