Jánské Lázně a okolí

15.4. – 18.4.2022 Česko Zajímavé místo ČR

Město Janské Lázně (německy Johannisbad, polsky Jańskie Łaźnie) se nachází v okrese Trutnov, v Královédvorském kraji. Trvale zde žije 655 obyvatel. Zdejší lázně provází dlouhodobá pověst jednoho z nejlepších lázeňských zařízení v České republice. Zdejší lázně si získaly celosvětovou výbornou pověst díky úspěšné léčbě nemocí pohybového aparátu, včetně stavů po úrazech a operacích, zejména pak díky léčbě dětské obrny. Výborných výsledků se zde dosahuje též v léčbě nemocí dýchacího ústrojí jako je astma, či stavů po operacích dýchacích cest a po onkologických diagnózách.

Jánské Lázně jsou též ideálním výchozím bodem pro sportovní a rekreační aktivity v Krkonoších. V zimě patří mezi nejoblíbenější lyžařská střediska v Čechách. Po zbytek roku slouží jako perfektní výchozí bod pro výlety do Krkonošského národního parku.

Nejbližším a též nejznámějším okolním vrcholem je Černá hora. Na Černou horu se dostanete kabinovou lanovkou z Janských Lázní. Černá hora se svou výškou 1300 m nepatří mezi nejvyšší krkonošské vrcholy, ale s prominencí 215 metrů (převýšení od sedla s Liščí horou nad Hrnčířskými Boudami) jde o třetí nejprominentnější horu Krkonoš a patří tak ke zdejším dominantám. Hora je zalesněna, na svazích se místy nacházejí horské budovy a několik sjezdovek. Kousek od vrcholu je možné navštívit Černohorské rašeliniště, které je velmi turisticky vyhledávané.

Další zdejší zajímavou atrakcí je Stezka korunami stromů. Stezka je zakončená vyhlídkovou věží o výšce 45 metrů, má jedinečnou podzemní jeskyni a nabídne vám nejen příjemnou procházku se spoustou zajímavých informací, ale i dechberoucí výhled na nádhernou krajinu Krkonošského národního parku ale i na město jako takové.