Kostarika 2018

18.12. – 31.12.2018 Kostarika Zahraničí

Naše druhá cesta do této překrásné středoamerické země. Tentokrát však bylo naše cestování okořeněno o dvě ne zcela obvyklé skutečnosti. Jednak to bylo zvolené období naší návštěvy – již po několikáté jsme si ověřili, že není nutné být na Vánoce doma, a i tak si vánoční svátky náležitě užít; prostě utéct z toho šíleného vánočního shonu. A za druhé jsme necestovali sami, jak to je u nás ve většině případů obvyklé, ale bylo nás tentokrát o něco víc. I přes tuto skutečnost musím říct, že jsme si cestu opět parádně užili. A navíc jsme měli na všech námi navštívených místech úžasné ubytování, takže nám ke spokojenosti nescházelo vlastně vůbec nic.

Opět jsme navštívili oba oceány. Byli a koupali jsme se jak v Atlantském, tak Tichém oceánu. Zavítali jsme též do střední hornaté, resp. vulkanické, části Kostariky. Hodně míst, kde jsme byli před téměř 5 lety, se změnilo; v turistických centrech je mnohem více hotelů, než tomu bylo předtím; mnoho míst výrazně turisticky dozrálo. Cestu jsme opět zvolili tak, abychom toho zde viděli co nejvíc a zároveň viděli i něco jiného než při naší minulé návštěvě. To však neznamená, že jsme nebyli na místech, která se nám minule tak líbila. Právě naopak, takové Caño Negro stojí vždy za návštěvu. Dokonce nám přišlo, že v tomto období tam bylo k vidění mnohem více zvířat, než tomu bylo minule, na přelomu února a března. To, že jsme opět viděli a měli možnost mnohdy i z velmi blízké vzdálenosti pozorovat ohromné množství úžasných zvířecích druhů, snad nemá cenu ani opakovat. Velké množství kajmanů, leguánů, volavek, arassari, lenochodů, opic a v neposlední řadě různých druhů kolibříků a jiných druhů ptáků nám dělalo společnost po celou dobu naší cesty. Při naší minulé návštěvě jsme navštívili vulkán Poás, tentokrát to byl vulkán Irazú, který je mimochodem se svou výškou 3432 m n. m nejvyšší sopkou v Kostarice.

A opět budu opakovat to, co jsem psal již po naší minulé návštěvě, že Kostarika je zemí, kde si každý najde to své; Kostarika je prostě taková jedna velká zoologická zahrada, kde však nejsou zvířata zavřená v klecích, ale pohybují se volně kolem vás. Zároveň je to země, kterou bychom každému doporučili navštívit jako první v případě, že se rozhodnete začít cestovat po zemích Střední Ameriky.


Několik fotografií