Ekvádor

24.11. – 12.12.2017 Ekvádor Zahraničí

Desetkrát jsme vzlétli a desetkrát přistáli s letadlem, šest dní jsme strávili na jachtě v Pacifiku v okolí Galapážského souostroví, tři hodiny jsme pluli na motorové kánoi po levostranném přítoku Amazonky, abychom se dostali do našeho ubytování hluboko v džungli, pádlovali jsme na nafukovací kánoi v oceánu, mačetou jsme prosekávali část zatarasené stezky vedoucí hlubokým deštným pralesem, vystoupali jsme skoro do 5000 metrů nad mořem, na vlastní kůži jsme poznali skutečný pralesní liják, a viděli jsme neuvěřitelné druhy zvířat a rostlin. To vše a ještě mnohem více byla naše dovolená v Ekvádoru a na Galapágách. Byla to náročná, ale naprosto úžasná dovolená, ne-li vůbec nejúžasnější, kterou jsme doposavad kdy měli.

Úvod jsem pro oba články záměrně zvolil stejný, protože obě navštívené lokality patří Ekvádoru a obě místa jsme navštívili v rámci jedné dovolené. Naproti tomu jsou ale tato území natolik odlišná, že jsem naše zážitky rozdělil do dvou samostatných článků.


Hluboko v pralese, daleko od civilizace, v husté džungli amazonského pralesa jsme prožili čtyři dny jedinečné dovolené plné neuvěřitelných zážitků. Deštný prales je plný života; života, který není na první pohled vůbec vidět. Ještě mnohem zajímavější je pozorovat tento život v noci; je až neuvěřitelné co všechno se skrývá na stromech, větvích a listech pod rouškou noci. Oko netrénovaného člověku zde vlastně na první pohled vůbec nic nevidí. Ale díky našim dvěma skvělým průvodcům jsme toho viděli opravdu hodně. Zvířecích druhů je zde opravdu nepočitatelně – hmyzem počínaje a malými druhy savců konče.

Jedinečným zážitkem byla i návštěva jednoho ze symbolů této země – vulkánu Cotopaxi. Přestože jsme nebyli úplně na vrcholu, výška cca 4800 m n. m., ve které se nacházela horská chata, pro nás vlastně byla nejvyšší nadmořskou výškou, ve které jsme kdy byli.

Ekvádorem, stejně jako dalšími devíti zeměmi světa, probíhá rovník. V souvislosti s rovníkem se mnohdy mluví o spoustě fyzikálních zajímavostí; jednou z nich je i tzv. odlišné působení Coriolisovy síly na severní a na jižní polokouli. Viz níže video ukázka.

Ekvádor, oficiálně Ekvádorská republika (španělsky Ecuador nebo República del Ecuador), je stát v Jižní Americe, který leží na rovníku a zároveň je jeho pobřeží omýváno vodami Tichého oceánu. Jeho sousedy jsou Kolumbie na severu a Peru na jihovýchodě. Součástí Ekvádoru jsou rovněž Galapágy. Španělské slovo Ecuador znamená „rovník“. Krajina Ekvádoru je velmi různorodá a dá se rozdělit do tří částí (západní, centrální Andy a východní), které se od sebe výrazně liší klimatem, biotypem, ale i zvyky. Země je rozdělena na 24 provincií a dělí se na 3 odlišné geoklimatické celky; pobřežní pás (Costa) – nížinný, s deštnými pralesy a na jihu se savanami; horský pás And (Sierra) – pánve, náhorní plošiny a sopečné vrcholy; a východní pás (Oriente) – okraj Amazonské nížiny (deštný prales).

Ekvádor je tak ve výsledku země s neskutečnou přírodní diverzitou, úžasnými lidmi a excelentní kuchyní, a místem, kam bychom se rádi v budoucnu opět vrátili.


Coriolisova síla




Několik fotografií