Makarská riviéra – Chorvatsko

3.7. – 11.7.2020 Chorvatsko Zahraničí

Po velmi dlouhé době jsme byli na dovolené v Chorvatsku. A pravdou je, že v současné době není pro člověka ze střední Evropy ani moc možností, kam jinam na dovolenou – a už vůbec ne k moři – jet. Situace a možnosti, kam se díky pandemii onemocnění COVID-19 smí, resp. nesmí, se mění každým týdnem; a často i ze dne na den. A můžu říct, že Chorvatsko vlastně není pro dovolenou vůbec špatným místem. Pokud zvolíte pěkné ubytování a naplánujete si místa, která chcete v okolí či cestou navštívit, tak vám pak ten týden uteče jako nic.

Na jihu Chorvatska jsem byl prvně v životě a myslím si, že asi ne naposled. Kromě krásného moře, skvělé kuchyně, milých lidí a zajímavé přírody (např. Červené, Modré, či Zelené jezero) nás nejvíce okouzlil úchvatný výhled z vyhlídky „Skywalk Biokovo“ nacházející se mezi štíty masivu Biokovo. V pohoří Biokovo, v místech nad letoviskem Makarská, se totiž nachází unikátní železobetonová konstrukce, která je postavena na okraji skalního srázu na oblíbeném vyhlídkovém místě Ravna Vlaška ve výšce 1228 metrů nad mořem. Vyhlídka ve tvaru podkovy má skleněnou podlahu, takže návštěvník vidí propast přímo pod vlastníma nohama. Chodník je dlouhý 12 metrů a celková plocha skleněné podlahy je 40 metrů čtverečných.

V souhrnu je vlastně celá tato oblast velmi zajímavá. Celé toto území je podle zde ležícího přístavního a turistického města Makarská známé jako Makarská riviéra. Makarská riviéra je pás dalmatského pobřeží Jaderského moře, dlouhý okolo 60 kilometrů, avšak pouze několik kilometrů široký. Směrem do vnitrozemí při nedaleké bosenské hranici se rozprostírá pohoří Biokovo s nejvyšším vrcholem vrcholem Sveti Jure (1762 m n. m.). Slunečné podnebí a dlouhé oblázkové pláže tak činí z této oblasti populární turistickou destinaci.


Několik fotografií