Vánoce a Nový rok na poloostrově Yucatán v Mexiku

23.12.2019 – 2.1.2020 Mexiko Quintana Roo Yucatán (stát) Zahraničí

Návštěva Mexika byla plná očekávání, ale též i obav. Očekávání z toho, zda místní památky z dob Aztéků a Mayů budou tak úchvatné, jaké je známe z televize, zda mexické jídlo bude lepší, než jaké ho známe z našich mexických restaurací a zda tu bude takové moře, jaké známe z našich návštěv ze Střední Ameriky. A na druhé straně plná obav z toho, zda je pravdou, že je to země ovládaná drogovými kartely a že tu není moc bezpečno. Některé informace byly, jako v mnoha případech, přehnané, ale jiné nebyly daleko od pravdy.

Mexiko je nádherná země s obrovským potenciálem. Moře a památky jsou zde opravdu úchvatné a návštěva místních pyramid patří k našim nejkrásnějším životním zážitkům. Je zde však několik velkých ale! Po několika dnech totiž pochopíte, že lidé tu vlastně nejsou šťastní. Je to způsobeno tím, že jsou většinou chudí a že mají strach (ať už o sebe nebo o své rodiny), který je ve velké míře způsoben „vládnoucími“ drogovými kartely. A když nejsou šťastní místní, tak pak nejsou šťastní ani turisté a návštěvníci. Ve velkých a drahých resortech to není tak vidět, ale stačí, když se člověk dostane někam mimo resort, mezi „normální“ lidi a začne si s nimi povídat. Pak pochopí, že život je tu opravdu těžký a že jejich jedinou nadějí a snahou je si vydělat dostatek peněz, aby se mohli přestěhovat do hlavního města Ciudad de México, kde je život zcela odlišný od života v ostatních částech Mexika.

Psal jsem, že památky z dob Aztéků a Mayů jsou úchvatné. To je naprosté pravda, ale to, že v Mexiku jsou hlavních lákadlem pouze tyhle památky a nic jiného (alespoň na poloostrově Yucatán, kde jsme byli my), vede k tomu, že se u těchto památek nachází takové množství turistů, že se k nim mnohdy ani nedá dostat. Např. ke světoznámému místu Chichén Itzá jsme jeli nadvakrát, abychom se tam vůbec dostali. Tím, že jsem psal, že zde kromě památek není nic jiného, jsem měl na mysli zejména absenci parků se zvířaty, či jiných zajímavých přírodních pozoruhodností. Jejich počet by se dal spočítat na prstech jedné ruky.

Ale abych jen nekritizoval. Jednu úžasnou přírodní zajímavost tu přeci jen mají. Jsou to tzv. cenote. Cenote je v podstatě zatopený závrt krasového původu, který se nachází ve velmi hlubokých jeskyních a má provalený strop; někdy i s více patry nad sebou. Zde se shromažďuje podzemní voda vytvářející více či méně hlubokou nádrž. Existuje více druhů cenote – pod širým nebem, z části zakryté, podzemní anebo v jeskyni. Toto zařazení přímo souvisí se stářím cenote, přičemž ty nejstarší jsou úplně otevřené a mladší dodnes zachovávají svoji kupoli neporušenou.

To, že po vás chtějí na každém rohu a za všechno spropitné, náš negativní pocit jen znásoboval. Ale na základě výše uvedených informací, to je vlastně pochopitelné. Chudoba a strach jsou vlastně největšími nepřáteli místních lidí a turisté pak z návštěvy této jinak nádherné země nemají dobrý pocit. A že pak i na vlastní oči vidíte na silnici rozstřílené taxi auto, tento dojem jen utvrzuje.

Na druhou stanu však musím potvrdit, že jídlo je tu fantastické a moře snad ještě lepší. Pokud břehy netrápí chaluhy a řasy, pak zdejší moře patřilo k těm nejkrásnějším, jaké jsme kdy viděli.

Myslím si, že cesta k úžasné zemi, jakou by Mexiko mohlo být, je zatím v nedohlednu a bohužel tu ani není velká snaha místních, z pochopitelných důvodů, cokoliv změnit. Bojím se, že cesta ke změně tu nebude snadná a ve skutečnosti, na základě výše uvedených informací, vlastně možná i nereálná.


Několik fotografií