Mauricius

26.4. – 8.5.2018 Mauricius Zahraničí

První naše navštívená africká země a zrovna Mauricius. Mauricius sice patří svou polohou pod Afriku, ale afrického na ní mnoho není. Přesněji řečeno, známky a znaky africké kultury a vlivu tu samozřejmě jsou, ale mnohem větší je tu vliv asijský, konkrétně indický; počínaje jídlem, přes zvyky a obyčeje místních a vzezřením zde žijících lidí konče.

A proč byl vlastně naší první navštívenou africkou zemí Mauricius? S nápadem navštívit tuto zemi přišli naši kamarádi. Nakonec se původní skupina lidí poněkud obměnila, ale to nám nezabránilo si to zde mimořádně užít. Slovo mimořádně jsem zde použil záměrně, protože jedním z vrcholů této dovolené byla naše svatba, kterou jsme se zde rozhodli uspořádat z několika důvodů. Jednak je to pro svatby a nejen pro ně mimořádně romantické místo, jednak jsme díky tomu, že jsme necestovali sami, měli s sebou svědky, a jednak jsme chtěli mít svatbu na nějakém ne zcela obvyklém místě. A v neposlední řadě bylo též na čase, náš vztah posunout zase kousek dál.

Mauricius toho nabízí opravdu hodně. Neskutečně úžasné moře je jen vrcholek mnoha dalších neuvěřitelných zajímavostí tohoto ostrova. Úžasná krajina, zajímaví lidé, skvělé jídlo, pohoda, klid, oceán plný života, bělostné pláže a v neposlední řadě neopakovatelné zážitky – to vše a mnoho dalšího v nás zanechalo nezapomenutelné vzpomínky na celý život. Prostě takový ráj Indického oceánu. Jedním z neopakovatelných zážitků byla návštěva místní zoo, kde jsme měli možnost nejenom nakrmit z ruky žirafy, ale též si pohladit zde chované – na lidi zvyklé – lvy. Mauricius má v mnoha ohledech velmi rozmanitou krajinu, pohádkově bělostné pláže na pobřeží přecházejí v hluboká údolí s mnoha četnými vodopády, zelenými pralesy a krátery v centru ostrova. Jedním z top zážitků bylo šnorchlování, teď nemám na mysli šnorchlování s mnoha krásnými a barevnými rybkami v oceánu na dohled mnohabarevných korálů, i když i to bylo samozřejmě úžasné, ale mám na mysli šnorchlování s delfíny. Na tento zážitek asi nikdo z nás nikdy nezapomene. Když se člověk ponoří a pod sebou vidí skupinu 30-50 delfínů, jak plují neuvěřitelnou rychlostí někam do hloubi oceánu …, opravdu něco neskutečného. Věděli jste, že noční obloha jižní polokoule je úplně jiná než ta naše? Díky jasné obloze jsme se o tom mohli na vlastní kůži přesvědčit. A nesmím též zapomenout na naši zkušenost s rybařením. I když pro některé z nás to byl díky mořské nemoci zážitek o to „větší“. Na Mauriciu jsme se též setkali s mnoha exotickými druhy ptáků a opic a s mimořádnými druhy různobarevných rostlin. Mauricius je prostě takový – relativně malý – ráj na zemi a naše vzpomínky na něj v nás jistě ještě dlouho zůstanou.

Nyní uvedu několik zeměpisně informativních údajů. Mauricius je ostrovní stát v Indickém oceánu ležící asi 900 km východně od Madagaskaru. Tvoří ho jednak stejnojmenný ostrov vulkanického původu o rozloze 1 865 km² s pobřežím dlouhým 330 km, které je téměř kompletně obklopeno korálovým útesem a jednak ostrov Rodrigues o rozloze 108 km² vzdálený 560 km severovýchodně od hlavního ostrova a též několik menších ostrovů. Dvě třetiny obyvatel jsou indického původu, zbytek jsou převážně míšenci. Přestože oficiálním úředním jazykem je angličtina, zdaleka nejpoužívanějším jazykem je Morisien, kreolský jazyk, který má za základ francouzštinu; mateřským jazykem je pro 80% obyvatel, zbytek obyvatel ho používá jako druhý, dorozumívací jazyk. Dále se na ostrově mluví různými indickými dialekty, francouzsky a čínsky. V médiích dominuje spisovná francouzština. Ostrovní kuchyně je kosmopolitní, velký důraz se samozřejmě klade na plody moře, ryby a množství chutného ovoce. Mauritius je známý výrobou modelů starých lodí vytvořených podle původních plánů a výrobou třtinových rumů. Známým pojmem související s Mauriciem je též Červený a Modrý Mauricius. Vzácnost těchto známek spočívá především v poměrně malém množství tohoto vydání, které byly původně vydány s nápisem POST OFFICE (poštovní úřad). O rok později, tj. v roce 1848, byly totiž vydány obdobné známky, ale již se změněným nápisem POST PAID (poštovné zaplaceno), který lépe vystihoval poštovní funkci známek. Zajímavých věcí je zde samozřejmě mnohem víc, ale tyto jsou jakýmsi symbolem a atributem, který se lidem vybaví ve spojení se slovem Mauricius.


Video ze šnorchlování




Několik fotografií