Messner Mountain Museum Firmian na hradě Sigmundskron blízko Bolzana a lyžařská oblast Alta Badia – autonomní oblast Tridentsko-Horní Adiže – Itálie

29.3. – 3.4.2018 Itálie Zahraničí

Projekt Reinholda Messnera nazvaný „Messner Mountain Museum (MMM)“. Jedná se o soustavu pěti muzeí zaměřených na hory. První z nich, MMM Firmian, ukazuje vztah člověka a hor a sídlí na hradě Sigmundskron nad městem Bolzano. MMM Ortles, sídlící v Suldenu, je věnováno ledu, MMM Dolomites u Cortiny se soustředí na skály a vertikální svět, MMM Juval na Messnerově hradě ve Vinschgau na mýty a religiózní dimenzi hor a MMM Ripa na hradě Bruneck na horské národy.

Alta Badia je lyžařské středisko v Dolomitech v severní Itálii. Leží v horní části údolí Val Badia v Jižním Tyrolsku. Zahrnuje území obcí Corvara, Badia a La Val, přičemž je soustředěno především v okolí obce Corvara. Nachází se v nadmořské výšce okolo 2550 m n. m. na horském masivu Sella. Převýšení zde dosahuje až 1226 m. Středisko je pravidelným pořadatelem závodů Světového poháru v alpském lyžování. Závody v obřím slalomu probíhají na sjezdovce Gran Risa a patří k nejnáročnějším v programu světového poháru. Nedaleko skiareálu Alta Badia se nacházejí další známá lyžařská střediska, kde se též pořádají závody světového poháru v alpském lyžování. Na západ přes průsmyk Gardena leží údolí a lyžařské středisko Val Gardena a východně přes průsmyk Valparola leží město a skiareál Cortina d'Ampezzo.