Švýcarsko

1.7. – 9.7.2017 Švýcarsko Zahraničí

Velmi krásná, velmi čistá, ale především velmi drahá země Evropy. Naše cesta vedla přes letiště v Zürichu do dvou nejznámějších míst; do oblasti města Interlaken, konkrétně městečka Wengen a do oblasti města Zermatt.

Městečko Interlaken a jeho okolí nabízí turistům a nejenom jim nepřeberné množství atrakcí a zajímavostí. Největší a asi i nejznámější je samozřejmě velkolepá Jungfrau (4158 m n. m.) a sedlo Jungfraujoch (3450 m n. m.). Těch míst, která jsme zde navštívili, bylo ale mnohem více, např. vyhlídka Männlichen, okolí jezera Bachalpsee, Aareschlucht, Reichenbachfall a St. Beatus Caves. Jungfrau (v překladu z němčiny panna) je s výškou 4158 metrů nejvyšším vrcholem stejnojmenného horského masivu v bernském regionu Švýcarských Alp a třetím nejvyšším vrcholem Bernských Alp. Dalšími známými vrcholy tohoto masívu jsou Eiger a Mönch. Pro běžné turisty je sedlo Jungfraujoch dostupné železniční tratí z níže položeného sedla Kleine Scheidegg, po ozubnicové trati Jungfraubahn. Celá tato oblast je též spjata s pojmem „Top of Europe“. „Nejvyšší v Evropě“ však není sedlo Jungfraujoch, ale především stejnojmenná železniční stanice s pravidelnou dopravou, jež je tesaná do skály pod Sphinx. Nadmořská výška této stanice je 3454 m n. m. a právě ona dala vzniknout tomuto přívlastku.

Zermatt je městečko v oblasti Vispu v německy mluvící část kantonu Valais (německy Wallis). Městečko se nachází na konci údolí Matter (německy Mattertal) ve výšce 1620 m n. m. Zermatt je téměř kompletně obklopen vysokými horami Walliských Alp, mezi nimiž je i Monte Rosa (Dufourspitze), nejvyšší švýcarský vrchol s výškou 4634 m n. m. Dále jej následuje Dom (4545 m n. m.), Lyskamm (4527 m n. m.), Weisshorn (4505 m n. m.) a Matterhorn (4478 m n. m.). Horolezci či turisté využívají městečko jako základní tábor při výstupech např. na výše uvedený Matterhorn, nebo třeba na Dent Blanche, Breithorn, Lyskamm, Monte Rosu či Rimpfischhorn. Vede z něj také železnice na hřeben Gornergrat. Taktéž je možno za příznivého počasí využít lanovky na Klein Matterhorn a obdivovat scenérii alpských velikánů. Míst k poznávání a objevování je samozřejmě ohromné množství. Namátkou jmenujme např. středisko Sunnegga s vrcholovou lanovkou na Rothorn (3103 m n. m.). Vysoká poloha střediska téměř pokaždé zaručuje pěkné počasí, i když je Zermatt v mlze. Či výše uvedené středisko Gornergrat, jež je dostupné železnicí Gornergratbahn; během cca 30 minut se dostanete na vrchol Gornergrat (3089 m n. m.). Trať vede přes Riffelalp, Rotenboden a Riffelberg (s omezenými zastávkami Findelbach a Landtunnel těsně nad městem). Mezi další zajímavá místa patří též např. Klein Matterhorn a Schwarzsee.

Je toho opravdu hodně, co může turistům a nejen jim, Švýcarsko nabídnout. Toto je jen malý výčet zajímavých míst ze dvou nejznámějších oblastí tohoto malého evropského státu. Švýcarsko má však úžasných míst mnohem víc. A to, jakým způsobem je nabízí turistům, je sice na jedné straně pro návštěvníky finančně mnohdy velmi náročné, ale na druhé straně to i přesto očividně funguje, protože vlaky a nejznámější turistická místa, jsou stále plná turistů a dychtivých návštěvníků.


360° panorama


Matterhorn Glacier Trail – Švýcarsko – 360° panorama



Několik fotografií