Broumovské stěny

22.8.2015 Česko Zajímavé místo ČR

Uplynulý víkend jsme trávili na chatě kamarádů na Broumovské vrchovině. Přestože to nebyl víkend, který by byl zaměřený na pokoření nějakých velkých turistických cílů, jeden výlet jsme přesto podnikli. Navštívili jsme Broumovské stěny a došli na jedno z nejznámějších vyhlídkových míst – na Hvězdu.

Hvězda (671 m n. m.) je nejvíce navštěvovanou partií Broumovských stěn. Přitažlivostí tohoto místa je nejen výhled do Broumovské kotliny s pohraničními horami v pozadí, ale také známá barokní kaple, postavená v letech 1732–33 podle plánů K. I. Dientzenhofera a oblíbená turistická chata, postavená ve švýcarském slohu.

Broumovské stěny (polsky Broumowskie Ściany) byly vyhlášeny Národní přírodní rezervací v roce 1956. Na rozloze cca 638 ha se nachází řada zajímavých skalních měst. Broumovské stěny se nalézají asi 4 km západně od města Broumov v okrese Náchod. Broumovské stěny složené z kvádrových pískovců středního turonu tvoří přirozenou hranici mezi Polickem a samotnou Broumovskou kotlinou. V závislosti na úklonu vrstev jsou svahy směrem do Polické pánve mírné, zato k severovýchodu do rovinaté Broumovské kotliny je tomu zcela opačně. Nejzajímavější partie Broumovských stěn jsou zpřístupněné hustou sítí turistických značených cest a stezek, které umožňují poměrně pohodlný průchod jinak těžko prostupného terénu.
Četné vyhlídkové vrcholy (Hvězda, Supí koš, Koruna, Božanovský Špičák a další) poskytují výhledy nejen na blízký skalní terén a další okolí Policka a Broumovska, ale i k dalekým obzorům s charakteristickou konturou hřebenů Krkonoš, Sovích hor, Orlických a Bystřických hor a přes polskou Kladskou kotlinu až po vzdálený Králický Sněžník a Jeseníky.