Budapešť – Maďarsko – 2013

28.11. – 2.12.2013 Maďarsko Zahraničí

Budapešť – velmi příjemné překvapení, tak nějak by se dal do několika slov shrnout náš prodloužený víkend v této zemi. Pokud bychom srovnávali Maďarsko s naší republikou, tak např. dálnice jsou zde v mnohem lepším stavu než u nás (soudíme tak na základě zkušeností s dálnicí mezi hranicemi se Slovenskem a Budapeští), Budapešť je mnohem čistším městem než je Praha a navíc je zde mnoho věcí levnějších než u nás. Je možné, že někdo bude mít jinou zkušenost či názor, ale my jsme se v podstatě za celý náš pobyt nesetkali s žádnou negativní skutečností. Ale ano, jsou věci, které by mohly být modernější a lepší; mám na mysli např. zastaralé autobusy, které pamatují už velmi mnoho, a nevím též, jak je jejich metro – které patří mimochodem k nejstarším na světě (hned po londýnském metru) – schopné zvládnout ranní dopravní špičku (vagóny metra jsou opravdu velmi malé), ale když to vše funguje a asi to funguje i dobře, tak proč to měnit.
Budapešť (maďarsky Budapest) je hlavní město Maďarska, hospodářské, dopravní a kulturní centrum země, 8. největší město Evropské unie. Je také správním centrem Pešťské župy (Pest megye). Velkoměsto vzniklé roku 1873 sloučením tří do té doby samostatných částí (Budína, Starého Budína a Pešti), se rozkládá na obou březích řeky Dunaje. Na ploše o rozloze 525 km² zde žije 1,74 milionu obyvatel.
Fotografie jsou tentokrát rozdělené do dvou částí; většinu jednoho ze zde strávených dnů jsme se totiž věnovali místní ZOO, která patří k nejstarším na světě. Autorkou drtivé většiny zde a nejenom zde pořízených fotografií je má přítelkyně Míša.

Budapešť – město a památky – fotogalerie



Budapešť – město a památky – video se zvukem



Budapešť – ZOO – fotogalerie



Budapešť – ZOO – video se zvukem