Botanická zahrada hl. m. Prahy a skleník Fata Morgana

9.4.2012 Česko Fauna a Flóra

Nádhera, krása, úžasné a jistě by se daly najít mnohé další superlativy! I když na takovou podívanou slova nestačí! Takovou krásu je třeba vidět na vlastní oči. A co mám vlastně na mysli?

Jako každoročně, tak i letos, se v Botanické zahradě hl. m. Prahy mohou návštěvníci těšit z výstavy něžných tropických krasavců ve skleníku Fata Morgana. Motýli, jež je možno sledovat dokonce i při jejich líhnutí z kukel, se do skleníku dovážejí z motýlí farmy v anglickém Stratfordu nad Avonou a během měsíce dubna je každý návštěvník, který zavítá do tohoto skleníku, může spatřit na vlastní oči. Tito nádherní a velice vzácní motýli se v přírodě vyskytují např. v Africe, na Kanárských ostrovech, v jižní a jihovýchodní Asii, severní Austrálii a ve Střední a Jižní Americe. Zde má však návštěvník tu výhodu, že je může spatřit všechny pohromadě.

Botanická zahrada hl. m. Prahy (původně Pražská botanická zahrada) je botanická zahrada v Praze – Troji. Celá zahrada má plochu asi 52 hektarů a je rozdělena na několik částí – nejznámější je výše uvedený skleník Fata Morgana, ale k zahradě patří také venkovní expozice včetně vinice. Každá z expozic je věnována – dle určitého a pro danou oblast charakteristického výskytu rostlin – některému světově zajímavému vegetačnímu celku, proto zde najdeme části jako je např. "Japonská zahrada", "Lesní biotopy východní Asie", "Severoamerická polopoušť", "Pivoňková louka", "Ornamentální zahrada" nebo "Vinice Svaté Kláry" atd. Prostě "ráj" pro každého botanika a nejen pro něj.