Pevnost Königstein a stolová hora Lilienstein – Německo

7.5.2016 Německo Zahraničí

Byl to skvělý jednodenní výlet! A když se k tomu ještě navíc přidá krásné počasí, pak není co řešit. Z Prahy je to sem cca půl druhé hodiny a výhledy z pevnosti a jejího okolí jsou naprosto famózní.

Pevnost Königstein – jedna z největších horských pevností v Evropě – leží uprostřed Labských pískovců na stolové hoře Königstein nad stejnojmennou obcí na levém břehu Labe v okrese Saské Švýcarsko. Na náhorní plošině, která se nachází 240 metrů nad hladinou Labe, je zpřístupněn od roku 1955 vojenský historický skanzen o rozloze 9,5 hektarů. Z pískovcového kamene jsou vyzděny 1 800 metrů dlouhé a až 42 metrů vysoké hradby pevnosti. Uprostřed opevnění se nachází 152,5 metrů hluboká studna – nejhlubší v Sasku a druhá nejhlubší v Evropě. Pevnost sice hrála významnou roli v dějinách Saska, ale menší roli ve vojenských událostech. Byla spíše obávaným státním vězením a od 29. května 1955 se stala z turistického hlediska neocenitelným vojenským skanzenem.

Lilienstein je 415 metrů vysoká stolová hora v Saském Švýcarsku v Německu, tyčící se nad údolím řeky Labe, která ji obklopuje ze tří světových stran. Nachází se v blízkosti obce Waltersdorf, 15 km východně od města Pirny a 5 km západně od města Bad Schandau. Lilienstein představuje symbol Národního parku Saské Švýcarsko. Na vrcholové plošině se nachází 16 metrů vysoký obelisk.


Několik fotografií